Een traditie herleeft

Sinds de maaidorsers hun intrede deden, is het niet meer mogelijk hier of daar bij een boer een schoof stro te gaan halen. Daarom zaaiden de Lichtaartse Kloppers zelf allerlei graangewassen om over gaaf stro te kunnen beschikken. Hun vrouwelijke collega’s gingen op zoek naar de oude stro-tradities. Ze leerden de figuren en de knopen van dit creatief vlechtwerk

 

 

Stro : een schitterend natuurproduct

Rogge, haver, tarwe en gerst zijn aloude natuurproducten waaruit de mens al eeuwenlang zijn voedsel en drank bereidt. Van stro maakte men daken, voedsel en strooisel voor dieren en allerlei gebruiksvoorwerpen als mandjes en hoedjes. De lange goudgele glanzende stengels van het stro zijn eveneens uitstekend geschikt om er sfeervolle versieringen mee te knopen en te vlechten. Van vele volkeren uit de landbouwgebieden van Europa zijn uit de overlevering dergelijke strofiguren bekend. Vaak hadden ze een symbolische betekenis bij godsdienstige of volkse feesten.

De Lichtaartse strovlechtsters

De groep bestaat uit een aantal dames die met vaardige hand het decoratief strovlechten demonstreren. Ze zijn uitgedost in een passende folkloristische klederdracht. Het is werkelijk fascinerend te zien hoeveel mogelijkheden het simpele stro biedt. “Een hoorn des overvloeds”, sterretjes, spiraaltjes, weegschaaltjes, zwaantjes, engeltjes, waaiers, hartjes, lantaarntjes, belletjes en hangers allerlei.... ze maken het allemaal.

Praktische afspraken

De Lichtaartse strovlechtsters zijn uitsluitend te engageren samen met de Lichtaartse Vlegeldorsers. Voor hun demonstratie moeten ze kunnen beschikken over een kraam met tafels en een aantal stoelen. Ze demonstreren doorlopend hun knoop- en vlechtkunst.