2-slag

 

Het ontstaan

Terugblik naar de beginperiode van onze club bij het 50-jarig bestaan van De Lichtaartse kloppers

 

 

De groep is ontstaan in 1970 ter gelegenheid van het Vakantiefestival dat met halfoogst in het dorp plaats had. Een handvol boerenzonen nam dan de vlegel ter hand om het dorsen weer tot leven te brengen.
In 1979 namen ze deel aan het eerste "Nationaal Kampioenschap Vlegeldorsen" te Wuustwezel. Het werd al dadelijk een schot in de roos. De nationale trofee, belandde in Lichtaart. Mede dankzij het acteertalent van "den Buskop"(Jos Leysen), de toen 79-jarige Lichtaartse Pallieter. Van dan af kon het enthousiasme niet meer stuk.
In 1981 werd een eigen dorswedstrijd georganiseerd. Intussen stroomden de aanvragen voor demonstraties binnen. Op folkloremarkten, wijk-, hoeve-, en molenfeesten klopten de grijzaards, die hun jeugdjaren weer voor ogen kregen, naar hartelust het graan uit de korenaren. 20 tot 30 optredens per jaar in Vlaanderen, Nederland en Oostenrijk en enkele tv-spots maakten de groep in ruime kringen bekend. Intussen werd reeds 12 maal deelgenomen aan het Nationaal Kampioenschap. 8 maal kon de titel in de wacht gesleept worden. Een zo druk gevulde agenda deed uitkijken naar een animator en een archivaris. De vereniging telde in 1991 al zeventien dorsende leden. Het jongste lid was toen 11.
Sinds 1984 bouwen de "kloppers" jaarlijks eigen manifestaties uit. Via onder andere korenpikken met de pik en grasmaaien met de zeis worden ook andere aspecten van het oude landbouwbedrijf in de kijker gesteld. Een uniek shownummer werd gecreƫerd waarin het dorsen van weleer gecombineerd wordt met oude weerspreuken en volkswijsheden. Koppel dit alles nog aan een smakelijke speculaas, die de naam "De Lichtaartse Klopper" draagt, en je proeft zo weer de romantiek van grootmoeders koekendoos. Op een heemkundig verantwoorde wijze en met een vleugje nostalgie in het hart, brengen de Lichtaartse kloppers de oude landbouwgebruiken weer levendig in beeld voor een generatie van mensen die de band met zijn eigen verleden zo vaak verbreekt.

50 gif
1986 jefke erfgoeddag oogstmis