2-slag

 

 

Gedurende bijna 50 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast verslagen en aankondigingen van dit seizoen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 6-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

 

Laakdal (B)

28 april 2019

Beeldverslag

klomp

In 1988 opende in Laakdal het Klompenmuseum, een eerbetoon aan de vele Laakdalse Klompenmakers en het klompenambacht dat vooral deelgemeente Vorst groot maakte. In 2018 blies het museum dus 30 kaarsjes uit!
Het Klompenbelevingspad was voor erfgoeddag gratis toegankelijk.
In het museum was het thema "hoe maakt u het" live te bewonderen.
Ons optreden (natuurlijk op de klompen) oogstte :) erg veel bijval.
Tussendoor werd een frisse pint of een geurende koffie zeker gesmaakt.

Essen

(B)

5 mei 2019

Beeldverslag

ess

Karrenmuseum Essen. Het museum leeft. Elke eerste zondag van de maand nemen we je terug mee in de tijd. Verschillende mensen kruipen in de huid van een historisch personage, oude technieken worden bovengehaald of het paard wordt voor zijn kar gespannen. Als kers op de taart kan je bij een gratis rondleiding aansluiten en het museum met een gids verkennen. Een dag waar voor jong en oud  steeds weer wel iets nieuws te ontdekken valt!

Kasterlee

(B)

12 mei 2019

Beeldverslag

heem

Voor het 3de jaar op rij organiseerde de Heemkundige Kring aan het Heemerf van Kasterlee-Lichtaart - Tielen de kinderdag met allemaal kindvriendelijke activiteiten waar onze kloppers weer een van de blikvangers zijn. De kinderen kunnen dorsen met de vlegel, zeel draaien, touwtje springen, draaien aan de maalmolentjes of de slijpsteen, de wanmolen helpen bedienen, een ritje met de boerenkar maken, enz. enz.

Kalmthout

(B)

16 juni 2019

Beeldverslag

kelm

Hoevefeesten in Kallmthout. een wervelend spektakel van optredens in de ring en elders op de terreinen. Je weet niet waar eerst te gaan kijken. De ambachten zoals onder andere klompen maken; de behendigheidsproeven met oldtimer tractoren; demonstraties met honden, paarden, moderne landbouwmachines, enz. enz. Daarnaasts natuurlijk ook onze voorstelling van het vlegeldorsen en de daarbij horende rand-activiteiten.

Eede

(N)

30 juni 2019

Beeldverslag

eed

Het jaarlijks hoogfeest van het vlas.
Onze ploeg heeft er weer ongetwijfeld zin in. Het verhaal van zaaien, maaien; oogsten en dorsen kwam weer tot leven; naast de voorstelling van oud alaam en de sappige vertellingen over onder andere Boer zoekt Vrouw; Jan haalt spek uit de pan; Wie heeft zijn korenpik het scherpst gehaard? en meer van dat. Tussendoor gezellig kuieren tussen de kraampjes met ambachten en hopbby's. Een lekker pintje maakt alles echt af.

Lichtaart

(B)

juli 2019

Beeldverslag

koren

Het koren pikken met de pik en pikhaak, paard, pikmachine, tractor en Pikbinder. Om voldoende materiaal te verzamelen voor onze optredens in 2019-2020. Ook het binnen opbergen in de boerenschuur moet gebeuren.

We kijken al uit naar de activiteiten deze nazomer.

Lille (B)

14 en 21 juli 2019

Beeldverslag

lille

Jaarlijks kampioenschap korenpikken van de Kempen, een terugkerend evenement voor de liefhebbers. Iin Lille aan de Balsakker. In Wechelderzande aan de Pulsebaan.

We storten ons weer in de strijd om de titel van beste team korenpikkers en binders en met succes ! De eerste prijs was voor het team van onze club. Proficiat Sus en Bjorn !

Panningen

(N)

28 juli 2019

Beeldverslag

panningen

Dit jaar de 40e editie, een mijlpaal waar we trots op zijn!
een dagje uit voor iedereen!
Een ontwikkeling hiervoor is de gloednieuwe website speciaal voor IHF.
http://www.ihf-festival.nl/

Puffende, dampende smorende oude en minder oude traktoren en motoren in actie. We voelen ons er goed ....

Volkoremet Lichtaart

4 augustus 2019

Beeldverslag

25ps

Volkoremet ! Onze jaarlijkse ambachten- en hobbymarkt.

Voor de 25ste maal reeds onze Volkoremet, Een mooie dag met uiteraard weer veel ambachten en hobby's te bekijken naast de vele activiteiten op gebied van dans, dorsen, boerepaarden, een drankje en een hapje en inderdaad nog veel meer,zoals dit jaar publiekstrekker Roaming Bells met de reizende beiaard uit Praag en Rosemarie Seuntiëns als virtuoos beiaardierster....

Volkoremet Lichtaart

4 augustus 2019

Beeldverslag

volk

Enkele indrukken van de voorbereidingen op het terrein.

Beeldverslag

Zie ook de foto's van Paul Van Pelt

Lichtaart

(B)

15 augustus 2019

Beeldverslag

oogstmis

15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering.

Temse (B)

18 augustus 2019

Beeldverslag

temse

De Vleeshoeve in Temse, plezant, nog eens een optreden binnneshuis.

Dordrecht

(B)

7 september 2019

Beeldverslag

dordrecht

Het mooie stadje Dordrecht brengt ons in de landelijke sfeer van vroeger jaren.

Paarden en allerlei andere dieren van de boerderij naast natuurlijk oude tractoren, een gezellige ambachtenmarkt, roofvogels, ponyritjes en natuurlijk dorsen.

Geel (B)

8 september 2019

Beeldverslag

ten

De 'Vrienden van 't veld' houden jaarlijks hun treffen op de tweede zondag van september ook nu weer in de vertrouwde omgeving van de Molen van 't Veld.

Een gemoedelijke gezellige sfeer en genieten van de honderden oldtimers, lekker spek met eieren, frisse pintjes en aandachtige toeschouwers, wat wil een mens nog meer.

Mesch (N)

8 september 2019

Beeldverslag

mesh

Mesch bruiste tijdens de 18e editie van de Limburgs Landmarkt in Mesch. Bezoekers van heinde en verre slenterden over de veelzijdige markt met streekproducten, kunstnijverheid, antiek en veel meer. Weilanden vol met antieke werktuigen, tractoren, brommers, auto’s en brandweerwagens. Verder muziek streekgerechten zoals spek met ei en Limburgse vlaai om van te genieten en niet te vergeten het ‘Misjer landbeer’. Demonstraties van oude ambachten  en de kinderboerderij, springkussens of klimwand en in een draaimolen of enorme zandbak.

Lichtaart

(B)

20 september 2019

Beeldverslag

licht De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen.Bij de Lichtaartse Kloppers ondervonden ze aan den lijve het boerenleven van 100 jaar geleden, dorsen met de vlegel, wannen met de wanmolen, malen met het molentje...

Hapert

15 september 2019

Beeldverslag

hap We kijken er telkens naar uit, de Boerenmert van Hapert. Daar beleven we deugd aan, unieke sfeer, altijd weer ambiance en gezelligheid troef.

Horst a/d Maas

6 oktober 2019

Beeldverslag

horst

In één oogopslag speelt zich 800 jaar landbouwtechniek af voor de ogen van de toeschouwers. Een deel 3 van de ontwikkeling die boeren in de afgelopen 800 jaar hebben doorgemaakt.

Vandaag werkten we mee aan " Dorsen door de tijd heen, spectaculair zichtbaar in één oogopslag!"

Lichtaart

16 november 2019

Beeldverslag

schuur

In november dorsen we de schuur gedeeltelijk uit.

We willen graag ons materiaal beschermen tegen eventuele knaagdiertjes. Deze mogen in onze stro-stallei geen eten vinden.

Het stro met graan in bewaren we in muis-dichte bakken.