2-slag

 

 

Gedurende bijna 40 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast een verslag van vorig seizoen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 8-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, kemp schillen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

 

Kasterlee (B)

24 april 2016

Beeldverslag

erfg Ter gelegenheid van de Erfgoeddag 2016 waren we te gast in eigen dorp, deelgemeente Kasterlee op het heemerf van de Heemkundige Kring KLT. Een evenement geheel in de sfeer van onze demonstraties vlegeldorsen en alle aanverwante oude gebruiken uit het boerenlevan van toen.

Turnhout (B)

16 mei 2016

Beeldverslag

turn De Turnhoutse stadsparkfeesten, natuurlijk met de bijhorende stoomtreintjes, heel veel sfeer en gezelligheid, amusement voor groot en klein. Heerlijk genieten van de prille lente en de gesmaakte optredens waarvoor we meer heel wat belangstelling mochten ondervinden.

Merksplas (B)

19 juni 2016

Beeldverslag

merks De prachtige omgeving van Merksplas kolonie, meer bepaald aan de open schuur, gaf aanleiding voor een aangenaam geslaagd gebeuren. Samen met andere ambachtslui konden we onze verhaaltjes en demo's over het dorsen, zaaien en maaien, en zo meer aan het talrijk opgekomen piubliek aanbieden. Gezellig de namiddag afsluiten met een frisse pint hoort er eveneens bij !

Eede (N)

26 juni 2016

Beeldverslag

eede Vlasdag in Eede (bij Sluis) net over de Nederlandse grens. Altijd een feest. ! Toch weer wat buitjes voor de middag, maar die konden de pret niet bedervan. Onze verhaaltjes oogsten weer heel veel bijval. Trouwe vertegenwoordigers van het landelijk erfgoed, de rommelmarkt-kraampjes en andere sfeermakers zorgen voor de nodige sfeer en gezelligheid. De Hollandse nieuwe of het broodje gerookte paling kennen gretige liefhebbers van dit lekkers.

Lichtaart (B)

juli 2016

Beeldverslag

ko Koren pikken met de pik en pikhaak, pard en pikmachine en met de Massey Ferguson 135 en Pikbinder JF. Onnodig te vertellen dat dit werkje jaarlijks nodig is, dat spreekt voor zich. Vermoeiend maar tegelijk ook plezant. De nostalgische korenhopen achteraf nog eens bekijken en tellen geeft veel voldoening. Niet de best gelukte oogst dit jaar, maar zeker wel voldoende om onze optredens te verzorgen in 2016-2017.

Lichtaart en Lille (B)

juli 2016

Beeldverslag

koren b Enkele kloppers trekken naar Lille voor het jaarlijks kampioenschap korenpikken van de Kempen, een terugkerend evenement voor de liefhebbers die nog de pik en pikhaak vaardig kunnen hanteren. TOok het laden en binnenvoeren van het koren levert telkens weer mooie plaatjes op. Met paard en kar, de gaffel en veel helpende handen; ook de MF tractor en aanhanger zijn een verlichting van het werk natuurlijk.

Panningen (N)

31 juli 2016

Beeldverslag

pann Ook Panningen is een favoriet van onze club. Steeds opnieuw, al jaaaaaaren zijn we daar zonder meer een publiekstrekker. We kunnen zeker ook genieten van dit grootste evenement op het europese continent aangaande tractoren, motoren, onderdelenmarkt, ambachten, hobby's en niet te vergeten de perfect uitgewerkte catering.

Volkoremet Lichtaart

7 augustus 2016

Beeldverslag

volko Volkoremet ! Onze jaarlijkse ambachten- en hobbymarkt. Na intense voorbereidingen vanaf de woensdag vooafgaande, het hoogtepunt van ons seizoen op zondag 7 augustus. En ruime belangstelling voor de meer dan 140 standen, ambachten, hobby's, straatmuzikanten, dansen, 10-tallen boerenpaarden enz., kortom veel te veel om op te noemen. Klik op Beeldverslag voor een fotoverslag, volg ons ook op Facebook https://www.facebook.com/lichtaartse.kloppers !

Lichtaart (B)

14 augustus 2016

Beeldverslag

oogst 15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering (dit jaar op 14-8). Dankbaarheid om de vruchten van het veld en de oude traditie van de mariaverering staan dan centraal. Met de medewerking van veel kinderen evoceren we  een aantal landelijke taferelen en na de oogstmis vergasten we alle kerkgangers op een lekkere grote koek van speculaas volgens aloud recept gebakken.

Gooik (B)

15 augustus 2016

Beeldverslag

gooik Op 15 augustus een van de acts in Gooik tijdens het evenement van de plaatselijke Landelijke Gilde. We mogen niet beweren dat we de belangstelling voor ons kunnen vergelijken van die voor Kristof en Lindsey, maar toch kunnen we spreken van een meer dan geslaagde namiddag. Waardering ook voor de organisatoren die mogen terugblikken op een prachtig evenement.

Essen (B)

28 augustus 2016

Beeldverslag

ressen

Op 30 augustus waren we wederom te gast in het karrenmusem op een van de talrijke themadagen, in het teken van oude ambachten. Van barbier tot mandenvlechter en van klompenmaker tot glasblazer. Zo konden we een praatje maken met onder andere standhouders die ook op onze Volkoremet trouw op post zijn. Ideaal weertje, uitzonderlijk mooie lokatie, warm onthaal door de organisatoren, veel belangstelling voor onze optredens, kortom een zalige zondag.

Zevenhuizen (N)

3 september 2016

Beeldverslag

zevenhuizen

Voor de 30ste keer stond er een groots evenement op stapel in Zevenhuizen, we waren weer uitgenodigd om mee te werken aan het welslagen hiervan ! Ons eerste optreden ging al van start 11 uur. Thema "de landbouwer uit vroeger tijden". In dit kader paste onze voorstelling natuurlijk perfect. Oude tractoren, motoren, ambachten en zo meer afgewisseld met een lekkere frisse pint, wat wil je nog meer...

Geel (B)

11 september 2016

Beeldverslag

tenaard De 'Vrienden van 't veld' houden jaarlijks hun treffen op de tweede zondag van september in de omgeving van de Hooibeekhoeve. Een prachtig feest op deze open monumentendag, de honderden oldtimers, de onderdelenmarkt, vooral ook de parade van al die zorgvuldig gekoesterde oude glorien, de lekkere boterhammen met spek en eieren, een heerlijk fris pintje en de vriendelijke bediening van hardwerkende helpers en helpsters, zoveel redenen om weer te genieten !

Lichtaart (B)

16 september 2016

Beeldverslag

cult De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen. Ook onze vereniging werkt steeds graag mee aan dit initiatief en vertelt het leerrijke verhaal van graan tot brood op een boeiende wijze. De jonge generatie mag dan ook actief mee dorsen, malen en zo meer om alzo een toch wel unieke ervaring op te doen die tot de verbeelding spreekt.

Hapert (N)

18 september 2016

Beeldverslag

hapert De Boerenmert van Hapert is een klassieker op ons programma, we zijn er graag bij, we weten waar we aan toe zijn op deze bruisende mert met een brede waaier van bezienswaardigheden en activiteiten. De vele ambachtslui, de ontelbare kraampjes, de talrijke boerenpaarden, tractoren, motoren, fietsen, muziekgezelschappen, overal goedgeluimde gezichten, een hapje en een drankje, enz. enz... spreken jong en oud aan. Top !

Beernem (B)

25 september 2016

Beeldverslag

beernem Beernem met zijn prachtige locatie, een mooie herfstdag en een gemoedelijke sfeer. Alle deelnemers een voor een de moeite waard voor de talrijke toeschouwers. Kortom iedereen in zijn nopjes en tevreden met de belangstelling.
     

De Lichtaartse Kloppers - Strovlechten - Vlegeldorsen - Folklore - Oude ambachten - Volkoremet - Koren pikken - Zaaien - Zeeldraaien - Wannen - Scherven - Haren - Dorsen - Malen tot meel - Verhalen vertellen - Optredens - Attracties....