2-slag

 

 

Gedurende bijna 50 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast verslagen en aankondigingen van vorig seizoen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 6-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

 

Kasterlee (B)

13 mei 2018

Beeldverslag

heemerf Voor het 2de jaar op rij organiseerde de Heemkundige Kring aan het Heemerf van Kasterlee-Lichtaart - Tielen de kinderdag met allemaal kindvriendelijke activiteiten waar onze kloppers weer een van de blikvangers waren. De kinderen konden dorsen met de vlegel, zeel draaien, touwtje springen, draaien aan de maalmolentjes of de slijpsteen, de wanmolen helpen bedienen, een ritje met de boerenkar maken, enz. enz.

Eede

24 juni 2018

Beeldverslag

eede

De vlasdag van Eede - eendorpje behorend bij het Nederlandse Sluis - baadde in een echt zomers weertje. Terug van weggeweest hadden de kloppers er best zin in. Van de 1- tot de zes-slag en droeven met z'n allen rond de vloer. De randactiviteiten niet te vergeten, haren, pikken, opbinden, wannen, malen, stro snijden enz. enz. Een fris pintje tussendoor en een bakje gerookte paling, het was allemaal weer 'af'.

Lichtaart (B)

juli 2018

Beeldverslag

koren

Koren pikken met de pik en pikhaak, paard, pikmachine, tractor en Pikbinder. Prachtig weertje om voldoende materiaal te verzamelen voor onze optredens in 2018-2019. De kwaliteit is iets minder maar voldoet ruim aan onze doelstellingen. Ook het binnen opbergen in de boerenschuur zoals dat vroeger gebeurde is achter de rug.

We kijken al uit naar de activiteiten deze zomer en nazomer.

 

Lille (B)

15 en 22 juli 2018

pikhaak

Jaarlijks kampioenschap korenpikken van de Kempen, een terugkerend evenement voor de liefhebbers. Op 15 juli in Lille aan de Balsakker. Op 22 juli in Wechelderzande aan de Pulsebaan. Deelname van onze Kloppers kwam dit jaar in het gedrang door andere verplichtingen. Volgende keer mengen we ons weer in de strijd om de titel van beste team korenpikkers en binders.

Panningen (N)

29 juli 2018

Beeldverslag

panningen

HMT Historische Motoren en Tractoren vereniging organiseert voor de 39e keer op 28 en 29 juli met ruim 2000 tractoren en 400 stationaire motoren en met ruim 20.000 internationale bezoekers de grootste tractoren show van Europa. Een grote rommelmarkt is onderdeel van deze show. Aanbod van onderdelen, miniaturen, banden, tractoren, motoren, kleding etc.Kermisatracties, trekkertrek, diverse demo`s. o.a. met trekpaarden, muziek uitgebreide catering.

Volkoremet Lichtaart

5 augustus 2018

Beeldverslag

volkoren

Volkoremet ! Onze jaarlijkse ambachten- en hobbymarkt.

Voor de 24ste maal reeds onze Volkoremet, Een mooie warme dag met uiteraard weer veel ambachten en hobby's te bekijken naast de vele activiteiten op gebied van dans, dorsen, boerepaarden, een drankje en een hapje en inderdaad nog veel meer, te veel zelfs om hier op te sommen...

Lichtaart (B)

15 augustus 2017

Beeldverslag

oogst 15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering.

Corsendonk (B)

15 augustus 2018

Beeldverslag

corsendonk

Op 15 augustus 2018 staat Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout helemaal in het teken van kaas tijdens de Kaasfeesten. Hoewel de Kaasfeesten aan hun tiende editie toe zijn was het meer dan 10 jaar geleden dat ze georganiseerd werden. De Kaasfeesten gaan door in de prachtige renaissancetuin van de priorij. Bezoekers betalen aan de ingang en eten de rest van de dag kaas à volonté. Naast genieten van lekkere kazen en bieren was er nog van alles te beleven. Met leuke randactiviteiten zoals onze vlegeldorsers..

Haaltert (B)

18 en 19 augustus 2018

Beeldverslag

haaltert

Tijdens de 6de editie van de Ambachtendag demonstreerde men verschillende oude ambachten. Imker, oude tractor, houtdraaier, enz...De volksspelen, een koffie, een gebakje, een glaasje wijn, een streekbiertje of een broodje beenham bijvoorbeeld. Zeker de draaimolen had veel succes bij het jonge (!) volkje.

En niet te vergeten de Lichtaartse Kloppers !!

Essen (B)

26 augustus 2018

Beeldverslag

essen

In het bosrijke museumpark zie je hoe boeren hun oogst vervoerden, met welke karren handelaars van dorp naar dorp trokken en welke ambachten daaraan waren verbonden.

De werkplaats van de smid en de wagenmaker, de nijverheid die de vrouwen in die tijd moesten verrichten. Het statige Koetshuis met de pronkstukken van de collectie, zoals postkoetsen en authentieke lijkkoetsen uit Antwerpen...

Dordrecht (N)

1 september 2018

Beeldverslag

dordrecht Boerendag in Dordrecht aan de rand van het Hollands diep.

Ploegen met paarden, de schaapsherder en de eendenkooiker. Western rijden, caroussel rijden, roofvogels, voltige, dressuur, springen te paard...Ook oude ambachten zoals de wasvrouw, hoe die vroeger haar werk deed, hoe komt de imker aan zijn honing, hoe wordt wol gesponnen en hoe wordt vis nou eigenlijk gerookt? Het was allemaal te zien op de Boerendag. En natuurlijk onze eigen Lichtaartse Kloppers !

Axel (N)

8 september 2018

Beeldverslag

ax

Open Monumentendag in Nederland.

De prachtig gerestaureerde Axelse Stadsmolen uit 1750 was ons decor om het verhaal van graan tot brood uit te beelden. De molen staat op een plein binnen het vroegere bolwerk van de vesting Axel. Er was ook veel aandacht voor het boekweit, een ingrediënt voor pap en pannenkoeken.

Geel (B)

9 september 2017

Beeldverslag

ten

De 'Vrienden van 't veld' houden jaarlijks hun treffen op de tweede zondag van september vanaf dit jaar weer in de vertrouwde omgeving van de Molen van 't Veld.

Een waar geslaagd feest onder optimale weersomstandigheden in een gemoedelijke gezellige sfeer genieten van de honderden oldtimers, lekker spek met eieren, frisse pintjes en aandachtige toeschouwers, wat wil een mens nog meer.

Lichtaart (B)

14 september 2018

Beeldverslag

licht De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen.Bij de Lichtaartse Kloppers ondervonden ze aan den lijve het boerenleven van 100 jaar geleden, dorsen met de vlegel, wannen met de wanmolen, malen met het molentje...

Hapert

16 september 20187

Beeldverslag

hap Optreden in Hapert - net over de grens - een jaarlijks terugkerend prachtig evenement. De boerenmarkt, oude gebruiken, indrukwekkende stoommachines, klompenmakerij, stoere Brabantse trekpaarden, heel veel kraampjes, eten en drinken, alles wat men kan verwachten op de typische Hapertse Boeremert.