2-slag

 

 

Gedurende bijna 50 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast verslagen en aankondigingen van dit seizoen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 6-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

 

Kasterlee (B)

14 mei 2017

Beeldverslag

heem Kinderdag op het Heemerf van Kasterlee-Lichtaart - Tielen een prachtige locatie met allemaal kindvriendelijke activiteiten waar onze kloppers toch weer een van de blikvangers waren. De kinderen konden dorsen met de vlegel, zeel draaien, touwtje springen, draaien aan de maalmolentjes of de slijpsteen, de wanmolen helpen bedienen, een ritje met de boerenkar maken, enz. enz.

Watou

9 juni 2017

Beeldverslag

watou Een reis met onze vertrouwde autocar van Verhoeven naar Watou en de streek van "Eigen teelt". Vooral toch het bezoek aan de Sint Bernardusbrouwerij werd gesmaakt !

Kalmthout (B)

18 juni 2017

Beeldverslag

kalmthout Hoevefeest in Kalmthout nostalgie, volks, folkloristisch, gezellig, kindvriendelijk, landelijk, agrarisch zijn de ingredienten... Een heerlijk warm weertje en een prachtige nieuwe locatie. Tussen een overvol aanbod aan activiteiten een dorsdemonstratie om het uur en zo weer ons verhaal van de oude boerenstiel aan bod laten komen.

Mariekerke (B)

24 juni 2017

Beeldverslag

mariekerke De 40e vis- en folkloredagen in Mariekerke zijn een openluchtspektakel en -animatie. Echte bourgondische dagen.
Plezier maken. In elke straat, achter elke hoek was wel iets te beleven.
Proeven van de vele lekkernijen en de vis daarbij ook laten zwemmen. Er wordt gezorgd voor muziek en men kan dansen waar en met wie men wil. Bij dit alles met weemoed terugblikken naar de vroegere economische activiteiten van het aloude vissersdorp.

Lichtaart (B)

juli 2017

Beeldverslag

koren

Koren pikken met de pik en pikhaak, paard en pikmachine en met de Massey Ferguson 135 en Pikbinders JF. 15 juli was het weer een beetje goedgezind, dus aan het werk om voldoende materiaal te verzamelen voor onze optredens in binnen- en buitenland.

Prachtige oogst dit jaar, heel goed gelukt, dat belooft !

Lille (B)

16 en 23 juli 2017

Beeldverslag

lille

Jaarlijks kampioenschap korenpikken van de Kempen, een terugkerend evenement voor de liefhebbers.

Op 16 juli in Lille aan de Balsakker.

Op 23 juli in Wechelderzande.

Panningen (N)

30 juli 2017

Beeldverslag

panningen HMT Historische Motoren en Tractoren vereniging organiseerde voor de 38e keer op 29 en 30 juli met ruim 2000 tractoren en 400 stationaire motoren en met ruim 20.000 internationale bezoekers de grootste tractoren show van Europa. Een grote rommelmarkt is onderdeel van deze show. Aanbod van onderdelen, miniaturen, banden, tractoren, motoren, kleding etc.Kermisatracties, trekkertrek, diverse demo`s. o.a. met trekpaarden, muziek uitgebreide catering.

Volkoremet Lichtaart

6 augustus 2017

Beeldverslag

volkoren

Volkoremet ! Onze jaarlijkse ambachten- en hobbymarkt.

Bekijk onze beeldverslagen via de link hiernaast.

Het was weer fantastisch. Tot volgend jaar allemaal !!!

Corsendonk (B)

13 augustus 2017

Beeldverslag

corsendonk Op 13 augustus 2017 stond Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout helemaal in het teken van kaas tijdens de Kaasfeesten. Hoewel de Kaasfeesten aan hun negende editie toe zijn was het meer dan 10 jaar geleden dat ze georganiseerd werden. De Kaasfeesten gaan door in de prachtige renaissancetuin van de priorij. Bezoekers betalen aan de ingang en eten de rest van de dag kaas à volonté. Naast genieten van lekkere kazen en bieren was er nog van alles te beleven. Met leuke randactiviteiten zoals onze vlegeldorsers..

Haaltert (B)

14 en 15 augustus 2017

Beeldverslag

haaltert

Tijdens de 6de editie van de Ambachtendag demonstreerde men verschillende oude ambachten. Imker, oude tractor, houtdraaier, enz...De volksspelen, een koffie, een gebakje, een glaasje wijn, een Tripel M of een boterham met kaas of kop erbij. Ook ons vers gebrouwen bier werd er geproefd en gekeurd door de aanwezige amateurbrouwers.

En niet te vergeten de Lichtaartse Kloppers !!

Lichtaart (B)

15 augustus 2017

Beeldverslag

oogst

15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering.

Essen (B)

27 augustus 2017

Beeldverslag

essen

In het Karrenmuseum wordt het stilaan een traditie om onze Lichtaartse Kloppers uit te nodigen. We gaan er dan ook met veel plezier naartoe ! In het bosrijke museumpark zie je hoe boeren hun oogst vervoerden, met welke karren handelaars van dorp naar dorp trokken en welke ambachten daaraan waren verbonden. De werkplaats van de smid en de wagenmaker, de nijverheid die de vrouwen in die tijd moesten verrichten. Het statige Koetshuis met de pronkstukken van de collectie, zoals postkoetsen en authentieke lijkkoetsen uit Antwerpen...

Dordrecht (N)

2 september 2017

Beeldverslag

dor jpg Boerendag
Op de Boerendag kan iedereen meer te weten komen over de natuur om ons heen, dieren en het ouderwetse boerenleven.
Zo kan je komen kijken naar ploegen met paarden, de schaapsherder en de eendenkooiker. Ook andere oude ambachten zullen te zien zijn: hoe de wasvrouw vroeger haar werk deed, wat een kuiper precies doet, hoe komt de imker aan zijn honing, hoe wordt wol gesponnen en hoe wordt vis nou eigenlijk gerookt?
Het is allemaal te zien op de Boerendag. En natuurlijk is er nog veel meer te zien.

Geel (B)

10 september 2017

Beeldverslag

tenaard De 'Vrienden van 't veld' houden jaarlijks hun treffen op de tweede zondag van september in de omgeving van de Hooibeekhoeve.

Lichtaart (B)

22 september 2017

Beeldverslag

cult De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen.

Hapert

17 september 2017

Beeldverslag

hapert Optreden in Hapert - net over de grens - een jaarlijks terugkerend prachtig evenement.

 

   

De Lichtaartse Kloppers - Strovlechten - Vlegeldorsen - Folklore - Oude ambachten - Volkoremet - Koren pikken - Zaaien - Zeeldraaien - Wannen - Scherven - Haren - Dorsen - Malen tot meel - Verhalen vertellen - Optredens - Attracties....