Ruim ervaring

De “Lichtaartse Kloppers” bestaan meer dan 50 jaar.

We kunnen bogen op een rijke ervaring.

Al meer dan 50 jaar kan men ons aan de slag zien op folkloremarkten, landbouwdagen, molen- en oogstfeesten in Belgiƫ, Nederland, Zwitserland, Duitsland...

We verlenen onze gewaardeerde medewerking aan o.a. Radio- en TV-programma’s, documentaires en speelfilms.

opbinden
malen
dorsen
jefke

Wie zijn we - wat doen we

We zijn een folkloregroep die het verhaal van de Kempische boer willen vertellen en vertolken. Vooral de verwerking van koren en graan brengen we tot leven.

Ons optreden

Uitgedost met blauwe kiel en rode zakdoek met witte bolletjes brengt onze groep een spetterende vertoning. Het boerenleven van 100 jaar geleden komt weer tot leven. We zaaien, haren, wetten, maaien, binden garven, dorsen, malen, wannen... Bij elke activiteit hoort een passend verhaal.

We dorsen de rogge met de vlegel in groepen van twee tot zes personen. Iedere combinatie heeft zijn eigen klank en ritme dat tot de verbeelding spreekt: “boerken Dikgat” of “Jan haalt spek uit de pan”!

Waar halen wij onze inspiratie vandaan

Jefke vertelt

Begin 1999 overleed Jefke Verboven, onze ouderdomsdeken. Een simpele boer, geboren in 1900, maar een authentiek verteller en een echte volksfiguur! In zijn verhalen schetste hij op een treffende wijze de leefwereld van zijn dorp in “De Stille Kempen”. Zijn vertellingen werden door ons gebundeld in een zeer sfeervol boek en daaruit putten wij.

Waarom

De tijd dat het overgrote deel van onze landelijke bevolking noodgedwongen in het eigen levensonderhoud moest voorzien door noeste handenarbeid op het eigen boerderijtje behoort definitief tot het verleden. Het is echter niet verstandig de oude technieken zo maar te vergeten. Een samenlevingsmodel dat eeuwen levenskracht heeft geboden, in een strijd met seizoenen en natuurelementen, verdient een ereplaats in onze beschavingsgeschiedenis.

De Lichtaartse Kloppers willen door het hanteren van het oude landbouwalaam en het vertellen van een verhaal over oude weerspreuken en volksgebruiken het beeld van het dagelijks leven van hun voorouders terug oproepen. Ze willen op die wijze een levend monument oprichten, een hulde aan een hard leven met toch veel gelukkige momenten.