2-slag

 

Gedurendemeer dan 50 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast verslagen en aankondigingen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 6-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

Kasterlee (B)

Kinderdag

14 mei 2023

Beeldverslag

kinderdag

Het wordt stilaan een traditie, de Heemkundige Kring aan het Heemerf van Kasterlee-Lichtaart-Tielen met de kinderdag. Allemaal kindvriendelijke activiteiten waar onze kloppers weer een van de blikvangers zijn. De kinderen kunnen dorsen met de vlegel, zeel draaien, touwtje springen, draaien aan de maalmolentjes of de slijpsteen, een ritje met de boerenkar maken, enz. enz.

Kalmthout (B)

Hoevefeesten

18 juni 2023

Beeldverslag

kalmthout

Hoevefeesten in Kalmthout. een wervelend spektakel van optredens in de ring en elders op de terreinen. Je weet niet waar eerst te gaan kijken. De ambachten, de behendigheidsproeven met oldtimer tractoren; demonstraties met honden, paarden, moderne landbouwmachines, enz. enz. Daarnaasts natuurlijk ook onze voorstelling van het vlegeldorsen en de daarbij horende rand-activiteiten.

Lichtaart (B)

Oogsten

juli 2023

Beeldverslag

koren

Het koren pikken met de pik en pikhaak, paard, pikmachine, tractor en Pikbinder. Om voldoende materiaal te verzamelen voor onze optredens in 2023-2024. Ook het binnen opbergen in de boerenschuur moet gebeuren.

Lichtaart (B)

Volkorefeest

6 augustus

Beeldverslag

Ons Volkorefeest. UITGESTELD wegens aanhoudende regen. Volgende keer weer dorskasten in werking met oude stationaire motoren, boerenpaarden aan het werk, zeeltrekken tegen Hector, bierbakkendans, vliegend tapijt, ringsteking te paard, speld in de hooiberg, muziek met Hugo, hamburgers eten, pinten drinken...enz... enz... Een organisatie van de Lichtaartse Kloppers en de Lichtaartse Landelijke Gilde.

Hoe spijtig, tot volgende organisatie

Lichtaart (B)

Oogstmis / Brunch

15 augustus 2023

Beeldverslag

oogstmis

15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering.

Mesch (N)

Limburg Landmarkt

10 september 2023

Beeldverslag

mesh

Mesch bruist tijdens de 19e editie van de Limburgs Landmarkt in Mesch. Bezoekers van heinde en verre slenterden over de veelzijdige markt met streekproducten, kunstnijverheid, antiek en veel meer. Weilanden vol met antieke werktuigen, tractoren, brommers, auto’s en brandweerwagens. Verder muziek streekgerechten zoals spek met ei en Limburgse vlaai om van te genieten en niet te vergeten het ‘Misjer landbeer’. Demonstraties van oude ambachten¬† en de kinderboerderij, springkussens of klimwand en in een draaimolen of enorme zandbak.

 

 

 

Lichtaart (B)

Cultuurdag

15 september 2023

Beeldverslag

De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen.Bij de Lichtaartse Kloppers ondervinden ze aan den lijve het boerenleven van 100 jaar geleden, dorsen met de vlegel, wannen met de wanmolen, malen met het molentje...

Hapert (NL)

Boerenmert

17 september 2023

Beeldverslag

Na de coronaperikelen toch weer uitgenodigd op de Boerenmert van Hapert.

Alle voorbereidingen, contacten met de organisatoren en onze kloppers verlopen vlotjes, ze mogen in Hapert weer op ons rekenen.

Kasterlee (B)

15 oktober2023

Optie

B

In optie

 

 

 

Lichtaart (B)

november 2023

Schuur uitdorsen

B

schuur

In november dorsen we de schuur gedeeltelijk uit.

We willen graag ons materiaal beschermen tegen eventuele knaagdiertjes.

Deze mogen in onze stro-stallei geen eten vinden.

Het stro met graan in bewaren we in muis-dichte bakken.

Kasterlee (B)

25 november 2023

Ledenfeest

B

 

Een verdiende afsluiter van het seizoen.

De beentjes onder tafel.