2-slag

 

Gedurendemeer dan 50 jaar verzorgen de Lichtaartse Kloppers optredens in binnen- en buitenland.

Hiernaast verslagen en aankondigingen.

Vlegeldorsen, dorsen in verschillende formaties, van de 2-slag tot en met de 6-slag, tal van oude gebruiken uit de boerenstiel, zaaien, pikken, opbinden, wannen, malen, zeis haren, enz. met daarbij geregeld een oud verhaal door onze ervaren animator aan de micro.

 

 

2024

 

Optredens en activiteiten

Liempte (N)

Boerenmert

1 april 2024

Beeldverslag

Paasmaandag in Liempte. Vast en zeker geen aprilgrap.

Een heuse boerenmarkt. Het authentiek Brabantse dorp Liempde
vormt het hart van de Boeremèrt. We beleven
een nostalgische dag in hartje Liempde.

Kasterlee (B)

Startactiviteit

20 april 2024

Beeldverslag

Onze leden komen samen om het programma voor dit seizoen verder te bekijken in een gezellige sfeer

Mol (B)

Folkloremarkt

28 april 2024

Beeldverslag

Folkloremarkt met volksspelen, ambachten en ambiancemuziek.

Die dag plannen we van 10 tot 18 uur op de Markt een heus feest uit de tijd van toen. En daarop mogen de meest uiteenlopende ambachten niet ontbreken, het vlegeldorsen en de bijhorende randactiviteiten zoals koren zaaien en pikken, garven opbinden, de zeis haren, korenhopen opzetten, graan malen, tussendoor nog een oud verhaal en meer zullen alvast niet ontbreken. Je kan het allemaal ter plaatse bekijken !

Kasterlee (B)

Kinderdag

12 mei 2024

Beeldverslag

kinderdag

Het reeds een traditie, de Heemkundige Kring aan het Heemerf van Kasterlee-Lichtaart-Tielen met de kinderdag. Allemaal kindvriendelijke activiteiten waar onze kloppers weer een van de blikvangers zijn. De kinderen kunnen dorsen met de vlegel, zeel draaien, touwtje springen, draaien aan de maalmolentjes of de slijpsteen, een ritje met de boerenkar maken, enz. enz.

Kalmthout (B)

Hoevefeesten

16 juni 2024

B

kalmthout

Hoevefeesten in Kalmthout. een wervelend spektakel van optredens in de ring en elders op de terreinen. Je weet niet waar eerst te gaan kijken. De ambachten, de behendigheidsproeven met oldtimer tractoren; demonstraties met honden, paarden, moderne landbouwmachines, enz. enz. Daarnaasts natuurlijk ook onze voorstelling van het vlegeldorsen en de daarbij horende randactiviteiten.

 

 

 

Lichtaart (B)

Oogsten

juli

B

koren

Het koren pikken met de pik en pikhaak, paard, pikmachine, tractor en Pikbinder. Om voldoende materiaal te verzamelen voor onze optredens in 2023-2024. Ook het binnen opbergen in de boerenschuur moet gebeuren.

Lichtaart (B)

Volkorefeest

4 augustus 2024

B

Ons Volkorefeest.

Weer dorskasten in werking met oude stationaire motoren, boerenpaarden aan het werk, zeeltrekken tegen Hector, bierbakkendans, vliegend tapijt, ringsteking te paard, speld in de hooiberg, muziek met Hugo, hamburgers eten, pinten drinken...enz... enz...

Een organisatie van de Lichtaartse Kloppers en de Lichtaartse Landelijke Gilde.

Burgh (N)

Burghse Dag

10 augustus 2024

B

Secretariaat: Kerkstraat 15, 4328 LH Burgh-Haamstede.

De Burghse Dag is al meer dan dertig jaar een begrip in de Schouwse Westhoek. Op de tweede zaterdag in augustus staat de kern van Burgh geheel in het teken van dit dorpsfeest vol paarden en folklore. Er is van alles te beleven: ringrijden, boerenmarkt, creamarkt,                    Ot & Sienstraatje, oude ambachten, (leger)voertuigen, paardenfeest, braderie, muziek, maar bovenal, veel gezelligheid.

Lichtaart (B)

Oogstmis / Brunch

15 augustus 2024

B

oogstmis

15 augustus is traditioneel in onze streken een hoogfeest en een vrije dag.
We vieren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Al meer dan 25 jaar verzorgen we in de kerk van Lichtaart een misviering.

Mesch (N)

Limburg Landmarkt

8 september 2024

B

mesh

Mesch bruist tijdens de 19e editie van de Limburgs Landmarkt in Mesch. Bezoekers van heinde en verre slenterden over de veelzijdige markt met streekproducten, kunstnijverheid, antiek en veel meer. Weilanden vol met antieke werktuigen, tractoren, brommers, auto’s en brandweerwagens. Verder muziek streekgerechten zoals spek met ei en Limburgse vlaai om van te genieten en niet te vergeten het ‘Misjer landbeer’. Demonstraties van oude ambachten  en de kinderboerderij, springkussens of klimwand en in een draaimolen of enorme zandbak.

Hapert (N)

Boerenmert

15 september 2024

B

Alle voorbereidingen, contacten met de organisatoren en onze kloppers verlopen vlotjes, ze mogen in Hapert weer op ons rekenen.

Lichtaart (B)

Cultuurdag

20 september 2024

Beeldverslag

De cultuurdienst van onze gemeente wil de kinderen van het derde leerjaar in onze  drie deelgemeenten laten kennismaken met een aantal culturele verenigingen.Bij de Lichtaartse Kloppers ondervinden ze aan den lijve het boerenleven van 100 jaar geleden, dorsen met de vlegel, wannen met de wanmolen, malen met het molentje...

Lichtaart (B)

november 2024

Schuur uitdorsen

B

schuur

In november dorsen we de schuur gedeeltelijk uit.

We willen graag ons materiaal beschermen tegen eventuele knaagdiertjes.

Deze mogen in onze stro-stallei geen eten vinden.

Het stro met graan in bewaren we in muis-dichte bakken.

Kasterlee (B)

30 november 2024

Ledenfeest

B

Een verdiende afsluiter van het seizoen.

De beentjes onder tafel.